Wyznacz wartość sumy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Wyznacz wartość sumy

Post autor: szablewskil »

Wyznacz wartośc sumy \(\displaystyle{ ctg 70 + 4*cos 70}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wyznacz wartość sumy

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ =\tan 20+\sin 20=\frac{\sin 20+4\sin 20\cos 20}{\cos 20}=\frac{2\cos 60\sin 20+2\sin 40}{\cos 20}=\\=\frac{\sin 80-\sin 40+2\sin 40}{\cos 20}=\frac{\sin 80+\sin 40}{\cos 20}=\frac{2\sin 60\cos 20}{\cos 20}=\sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ