Równanie z sinusem i cosinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Równanie z sinusem i cosinusem.
\(\displaystyle{ \sin ^2x-8\sin x\cos x+7\cos ^2x=0}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie z sinusem i cosinusem.
\(\displaystyle{ \sin^2 x-\sin x\cos x-7\sin x\cos x+7\cos^2 x=0\\\sin x(\sin x-\cos x)-7\cos x(\sin x-\cos x)=0\\(\sin x-7\cos x)(\sin x-\cos x)=0\\...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 4 lis 2011, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnow
- Podziękował: 12 razy
Równanie z sinusem i cosinusem.
No właśnie ja też nie mogę sobie poradzić z pierwiastkiem:
\(\displaystyle{ \left( \sin x - \sqrt{1-\sin ^2x}\right) \left( \sin x-7\left( \sqrt{ 1-\sin ^2x}\right) \right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin x - \sqrt{1-\sin ^2x}\right) \left( \sin x-7\left( \sqrt{ 1-\sin ^2x}\right) \right)=0}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie z sinusem i cosinusem.
Sprawdź czy zachodzi dla zerowego kosinusa, potem oba czynniki podziel przez kosinusa - dostaniesz równania z tangensem.