Wiedząc,że ctg=3
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 9 razy
Wiedząc,że ctg=3
Wiedząc,że ctg\(\displaystyle{ \alpha}\)=3 i \(\displaystyle{ \alpha}\)=(0, \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) ) oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin^{2} -cos ^{2} }\).
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wiedząc,że ctg=3
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\cos }{\sin }=3 \\ \sin^2 + \cos^2 = 1 \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =3{\sin } \\ \sin^2 + ft(3{\sin } \right) ^2 = 1 \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =3{\sin } \\ \sin^2 = \frac{1}{10} \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =3{\sin } \\ \sin = \frac{\sqrt{10}}{10} \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =\frac{3\sqrt{10}}{10} \\ \sin = \frac{\sqrt{10}}{10} \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} -cos ^{2} = \frac{1}{10} - \frac{9}{10} = -\frac{8}{10} = -\frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =3{\sin } \\ \sin^2 + ft(3{\sin } \right) ^2 = 1 \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =3{\sin } \\ \sin^2 = \frac{1}{10} \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =3{\sin } \\ \sin = \frac{\sqrt{10}}{10} \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos =\frac{3\sqrt{10}}{10} \\ \sin = \frac{\sqrt{10}}{10} \\ (0, \frac{\pi}{2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} -cos ^{2} = \frac{1}{10} - \frac{9}{10} = -\frac{8}{10} = -\frac{4}{5}}\)