Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \sin2x+\sin ^{3}2x+\sin ^{5}2x+...= \frac{2}{3}}\)
rozwiaz rownanie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiaz rownanie
skorzystaj z wzoru na sumę szeregu geometryznego
\(\displaystyle{ S=\frac{a_1}{1-q}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_1=\sin 2x}\) i \(\displaystyle{ q=\sin^2 2x}\). Sprawdź warunek \(\displaystyle{ |q|}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{a_1}{1-q}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_1=\sin 2x}\) i \(\displaystyle{ q=\sin^2 2x}\). Sprawdź warunek \(\displaystyle{ |q|}\)