Przedstaw podane wyrażenie w postaci iloczynowej:
cos\(\displaystyle{ \alpha}\)+2sin\(\displaystyle{ \alpha}\)-cos3\(\displaystyle{ \alpha}\)
Nie mogę sobie poradzić z tym przykładem. Oto odpowiedź do niego, zamieszczona w zbiorze zadań:
4sin2\(\displaystyle{ \alpha}\)sin(\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\))cos(\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\)-\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\))
Dodam, że trzeba na pewno wykorzystać wzory na funkcje podwojonego kąta i/lub wzory na funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów. Być może należy też użyć wzorów na sumę i różnicę funkcji trygonometrycznych.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Zamień na iloczyn
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Zamień na iloczyn
Hmm. No mnie wychodzi tak:
\(\displaystyle{ cos\alpha+2sin\alpha-cos3\alpha=\\=(cos\alpha-cos3\alpha)+2sin\alpha=\\=-2sin{\frac{\alpha+3\alpha}{2}}sin{\frac{\alpha-3\alpha}{2}}+2sin\alpha=\\=2sin2\alpha\,sin\alpha+2sin\alpha=\\=2sin\alpha(sin2\alpha+1)}\)
Nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś taki dziwny wynik a już najdziwniejsze skąd ci się nagle w wyniku wzięło \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha+2sin\alpha-cos3\alpha=\\=(cos\alpha-cos3\alpha)+2sin\alpha=\\=-2sin{\frac{\alpha+3\alpha}{2}}sin{\frac{\alpha-3\alpha}{2}}+2sin\alpha=\\=2sin2\alpha\,sin\alpha+2sin\alpha=\\=2sin\alpha(sin2\alpha+1)}\)
Nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś taki dziwny wynik a już najdziwniejsze skąd ci się nagle w wyniku wzięło \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
Zamień na iloczyn
Odpowiedź w książce jest zła - narysuj sobie wykres, to zobaczysz.
Właściwa odpowiedź: \(\displaystyle{ 4\sin \cdot \sin\(\frac{\pi}{4}+\alpha\)\cdot \cos\(\frac{\pi}{4}-\alpha\)}\)
DEXiu otrzymał dobrą odpowiedź, ale to wciąż była suma.
Właściwa odpowiedź: \(\displaystyle{ 4\sin \cdot \sin\(\frac{\pi}{4}+\alpha\)\cdot \cos\(\frac{\pi}{4}-\alpha\)}\)
DEXiu otrzymał dobrą odpowiedź, ale to wciąż była suma.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 24 mar 2005, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Zamień na iloczyn
Bardzo Wam dziękuję i najmocniej przepraszam. Pomyliłem treść zadania . Strasznie mi głupio . Prawidłowa treść brzmi tak: (ale teraz, to pewnie już nikt nie będzie chciał mi pomóc...)
\(\displaystyle{ cos\alpha+sin2\alpha-cos3\alpha}\)
Odpowiedź sprawdziłem poraz drugi i jest właśnie taka, jak podałem.
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2005 9:12 am ]
Acha-jestem winny jeszcze jedno wyjaśnienie. Viper i Viper87, to te same osoby-nie mogłem sobie przypomnieć mojego loginu, gdy tworzyłem nowy wątek, bo działam na kilku forach.
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2005 10:28 am ]
Dziękuję Wam bardzo. Posiłkując się rozwiązaniem DEXia udało mi się dojść do postaci iloczynowej, podanej w książce. Jeszcze raz dzięki.
\(\displaystyle{ cos\alpha+sin2\alpha-cos3\alpha}\)
Odpowiedź sprawdziłem poraz drugi i jest właśnie taka, jak podałem.
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2005 9:12 am ]
Acha-jestem winny jeszcze jedno wyjaśnienie. Viper i Viper87, to te same osoby-nie mogłem sobie przypomnieć mojego loginu, gdy tworzyłem nowy wątek, bo działam na kilku forach.
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2005 10:28 am ]
Dziękuję Wam bardzo. Posiłkując się rozwiązaniem DEXia udało mi się dojść do postaci iloczynowej, podanej w książce. Jeszcze raz dzięki.