Zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Zbiór wartości funkcji
Wyznacz zbiór wartości funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\cos 2x-2\sin x, x R}\).
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Zbiór wartości funkcji
rozpisz tak: \(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-\sin^{2}x-2\sin x +1}\)
\(\displaystyle{ t=\sin x t\in [-1,1]}\)
dalej już sobie poradzisz
\(\displaystyle{ f(x)=-\sin^{2}x-2\sin x +1}\)
\(\displaystyle{ t=\sin x t\in [-1,1]}\)
dalej już sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Zbiór wartości funkcji
po pierwsze źle podstawiłeś - dwójki zapomniałeś. A po drugie co to daje? Mam miejsca zerowe, ale co z tego. W odpowiedziach jest tak . Więc jak dojść do takiego wyniku?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Zbiór wartości funkcji
fakt, pomyliłem się przy przepisywaniu
\(\displaystyle{ f(x)=-2\sin^{2}x-2\sin x +1}\)
\(\displaystyle{ \sin x=t t [-1,1]}\)
więc: \(\displaystyle{ a(t-p)^{2}+q}\)
i później:
\(\displaystyle{ -1 qslant t qslant 1}\)
\(\displaystyle{ -1-p qslant t-p qslant 1-p}\)
itd....
\(\displaystyle{ f(x)=-2\sin^{2}x-2\sin x +1}\)
\(\displaystyle{ \sin x=t t [-1,1]}\)
więc: \(\displaystyle{ a(t-p)^{2}+q}\)
i później:
\(\displaystyle{ -1 qslant t qslant 1}\)
\(\displaystyle{ -1-p qslant t-p qslant 1-p}\)
itd....
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Zbiór wartości funkcji
No i mi się nie zgadza wynik z odpowiedziami:
To co mi wyszło to: \(\displaystyle{ }\)
Powinno wyjść: \(\displaystyle{ }\)
To co mi wyszło to: \(\displaystyle{ }\)
Powinno wyjść: \(\displaystyle{ }\)