Równanie (trudne)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Równanie (trudne)

Post autor: dawido000 »

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ log_{0,5\cos 2x}sinx=\frac{1}{2}}\).
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie (trudne)

Post autor: Lorek »

Najpierw założenia a potem z definicji logarytmu
\(\displaystyle{ (0,5\cos 2x)^\frac{1}{2}=\sin x}\)
itd.
ODPOWIEDZ