z okna budynku mieszkalnego, znajdujacego sie na wysokosci 12 m nad ziemia, widac podstawe wiezowca pod katem depresji 30 stopni a dach wiezowca pod katem wzniesienia 60 stopni do poziomu. oblicz wysokosc wiezowca.
Treść zadania pasuje do działu związanego z trygonometrią lub zadań z "treścią". Naucz się poprawniej dobierać działy.
Szemek
Oblicz wysokosc wiezowca
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 14 razy
Oblicz wysokosc wiezowca
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, o 13:09 przez julietta_m_18, łącznie zmieniany 2 razy.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz wysokosc wiezowca
\(\displaystyle{ tg30=\frac{12}{k}\newline
\frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{12}{k}\newline
k=12\cdot \sqrt{3} \newline
\newline
tg60=\frac{x}{k} \newline
\sqrt{3}=\frac{x}{12\sqrt{3}} \newline
x=\sqrt{3}\cdot 12\sqrt{3}=36 \newline
\newline
h=12+36=48}\)
\frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{12}{k}\newline
k=12\cdot \sqrt{3} \newline
\newline
tg60=\frac{x}{k} \newline
\sqrt{3}=\frac{x}{12\sqrt{3}} \newline
x=\sqrt{3}\cdot 12\sqrt{3}=36 \newline
\newline
h=12+36=48}\)