jak odczytywac wartosci sin/cos dla katow w roznych cwiartkach ?
ponizszy przyklad obrazuje pi/3(dla drugiej cwiartki) i pi/6(dla 4)
images34.fotosik.pl/58/6220769bef3b54f0.jpg
czy to jest dobre rozumowanie ?
i jak mam np. pi/3 w drugiej to jest tyle co pi/2 pomniejszone o pi/6
czy mozna to inaczej odczytac ?
-mam np. podane:
\(\displaystyle{ sinx = \frac{- \sqrt{3} }{3} \\
cosx = - \frac{1}{2}}\)
Wartości kątów w ćwiartkach
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
Wartości kątów w ćwiartkach
Mnie kiedyś nauczono wierszyka: "W pierwszej ćwiartce same plusy, w drugiej tylko sinus (dodatni) w trzeciej tangens i cotangens a w czwartej cosinus". Ale nie wiem czy o to chodzi?