Rozwiąż wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ W=(sin16^{o} - cos16^{o})^{2} + (sin16^{o} + cos16^{o})^{2} + 3tg25^{o}ctg25^{o}}\)
Rozwiąż wartość wyrażenia
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozwiąż wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ (\sin 16^{o} - \cos 16^{o})^{2} + (\sin 16^{o} + \cos 16^{o})^{2} + 3 \tan25^{o} \cot 25^{o} =\\=
\sin^2 16 - 2 \sin 16 \cos 16 + cos^2 16 + \sin^2 16 + 2 \sin 16 \cos 16 + cos^2 16 + 3\frac{\sin 25 \cos 25}{\cos 25 \sin 25}=\\=
2(\sin^2 16+\cos^2 16)+3=5}\)
\sin^2 16 - 2 \sin 16 \cos 16 + cos^2 16 + \sin^2 16 + 2 \sin 16 \cos 16 + cos^2 16 + 3\frac{\sin 25 \cos 25}{\cos 25 \sin 25}=\\=
2(\sin^2 16+\cos^2 16)+3=5}\)