wartosci funkcji dla typowych katow

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
waski_rk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 lis 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo

wartosci funkcji dla typowych katow

Post autor: waski_rk »

gdzie moglbm znalezc tabele z takimi wartosciami?tj. dla sin,cos,tg,ctg,arcsin,arccos,arctg,arcctg wartosci w katach 30 45 60 90 180 270.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

wartosci funkcji dla typowych katow

Post autor: Lady Tilly »

Na przykład tutaj w linku
funkcje odwrotne do trygonometrycznych łatwo wyznaczyć, bo np>
arcsin 0 = 0
arcsin 0,5 = π/6
arcsin 1 = π/2.
arccos 0 = π/2
arccos 0,5 = π/3
arccos (-1) = π
arctg 0 = 0
arctg 1 = π/4.
arcctg 0 = π/2
arcctg 1 = π/4.
ODPOWIEDZ