obliczyc:\(\displaystyle{ \arccos(\sin\frac{15}{7}\pi)}\)
ja to zrobilem tak ze sin zamienilem na cos z redukcyjnego wzoru i otrzymalem arccos(cosx)=x ?
taka jest zaleznosc ale nie ejstem pewien wiec prosilbym o pomoc z gory dziekuje
arkusy
- Sosna
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 24 razy
arkusy
chyba zle ,ja to zrobilem tak: (nie wiem czy dobrze) \(\displaystyle{ arccos(sin\frac{15\pi}{7})=}\)
\(\displaystyle{ arccos(sin(\frac{\pi}{2}-\frac{15\pi}{7})=}\)\(\displaystyle{ arccos(cos\frac{-23\pi}{14})=}\) \(\displaystyle{ \frac{-23\pi}{14}}\)
cos takiego powinno wyjsc jakas liczba z pi ale jak na cwiczeniach babka robila metoda graficzna strasznie pomotala;/ wyszlo jej \(\displaystyle{ \frac{5}{14}\pi}\)
prosze o pomoc bo sam juz nie wiem jak takie arkusy sie rozwiazuje;/
\(\displaystyle{ arccos(sin(\frac{\pi}{2}-\frac{15\pi}{7})=}\)\(\displaystyle{ arccos(cos\frac{-23\pi}{14})=}\) \(\displaystyle{ \frac{-23\pi}{14}}\)
cos takiego powinno wyjsc jakas liczba z pi ale jak na cwiczeniach babka robila metoda graficzna strasznie pomotala;/ wyszlo jej \(\displaystyle{ \frac{5}{14}\pi}\)
prosze o pomoc bo sam juz nie wiem jak takie arkusy sie rozwiazuje;/