Wyprowadzić wzór na sinAcosB

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
k_burza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 lip 2006, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Modlin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Wyprowadzić wzór na sinAcosB

Post autor: k_burza »

Interesuje mnie skąd bierze się poniższy wzór:
\(\displaystyle{ sin\alpha cos\beta= \frac{1}{2}[sin(\alpha-\beta)+sin(\alpha+\beta)]}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Wyprowadzić wzór na sinAcosB

Post autor: sea_of_tears »

zamienię prawą stronę korzystając ze wzorów na sinus sumy i sinus różnicy dwóch kątów :
\(\displaystyle{ P= frac{1}{2}[sin(alpha-eta)+sin(alpha+eta)]=
frac{1}{2}[sinalpha coseta - cosalpha sineta + sinalpha coseta +cosalpha sineta)
frac{1}{2}(2sinalpha coseta)=sinalpha coseta=L}\)
ODPOWIEDZ