Czy mógł by mi ktoś pomóc rozwiązać lub chociaż powiedzieć jak do tego podejść??
\(\displaystyle{ sin ^{2} 2x - cos2x=cos2x}\)
Ja próbowałem jakoś tak:
\(\displaystyle{ sin ^{2} 2x - cos2x=cos2x}\)Za \(\displaystyle{ sin^{2} 2x}\) podstawiłem \(\displaystyle{ 2sin ^{2}x *cos ^{2}x}\)
I otrzymałem taką postać:
\(\displaystyle{ 2sin ^{2}x *cos ^{2}x - 2cos2x=0 /:2}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x *cos ^{2}x- cos2x=0 ||| cos2x=cos^{2}x -sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x *cos ^{2}x -(cos^{2}x -sin^{2}x)=0}\) || zmieniam znaki
\(\displaystyle{ sin ^{2}x *cos ^{2}x -cos^{2}x+sin^{2}x=0 ||| cos^{2}x+sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x *cos ^{2}x -1=0}\) i co teraz czy dobrze kombinuję???
równanie (sin^2)2x-cos2x=cos2x
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
równanie (sin^2)2x-cos2x=cos2x
\(\displaystyle{ \sin^22x=1-\cos^22x\\
1-\cos^22x-2\cos 2x=0\\
-\cos^22x-2\cos2x+1=0\\
t=\cos2x \quad t\in\\
-t^2-2t+1=0 \; \ldots}\)
1-\cos^22x-2\cos 2x=0\\
-\cos^22x-2\cos2x+1=0\\
t=\cos2x \quad t\in\\
-t^2-2t+1=0 \; \ldots}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2007, o 19:27 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.