Zadanko :
Dla jakich wartosci parametru m rownanie :
\(\displaystyle{ sin^{4} x-cos ^{4} x=6m-cos ^{2} 2x}\)
ma co najmniej jedno rozwiązanie ?
Ja doszedlem do :
\(\displaystyle{ cos ^{2}2x+cos2x-6m=0}\)
wtedy, jesli ma byc co najmniej 1 rozwiazanie:
//to jest delta ? //\(\displaystyle{ \nabla qslant 0}\)
Czyli :
\(\displaystyle{ m qslant - \frac{1}{24}}\)
Ale w odpowiedziach jest :
\(\displaystyle{ m }\)
skad ta \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) ????
Zadanko z dwoma gwiazdkami. Rownanie z parametrem.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadanko z dwoma gwiazdkami. Rownanie z parametrem.
\(\displaystyle{ sin^4x-cos^4x=6m-cos^22x\iff sin^2x-cos^2x=6m-(cos^2x-sin^2x)^2\iff sin^2x-cos^2x=6m-(1-2sin^2x)^2\iff
sin^2x-1+sin^2x=6m-1+4sin^2x-4sin^4x\iff
2(2sin^4x-sin^2x-3m)=0}\)
Niech\(\displaystyle{ t=sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 2t^2-t-3m=0}\)
Tutaj jak zrobimy deltę to wychodzi jak tobie tylko należy zaważyć że mój układ ma co najmniej 2 rozwiązania a nie jedno. Coś trzeba chyba ze wzorami Viete'a pokombinować :p
sin^2x-1+sin^2x=6m-1+4sin^2x-4sin^4x\iff
2(2sin^4x-sin^2x-3m)=0}\)
Niech\(\displaystyle{ t=sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 2t^2-t-3m=0}\)
Tutaj jak zrobimy deltę to wychodzi jak tobie tylko należy zaważyć że mój układ ma co najmniej 2 rozwiązania a nie jedno. Coś trzeba chyba ze wzorami Viete'a pokombinować :p
- eiffello
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Zadanko z dwoma gwiazdkami. Rownanie z parametrem.
Wzory Vieta. Hm.... Je mozna stosowac do znakow wynikow (dwa wyniki ujemne, tych samych znakow itp.) Ale jak zasotsować w tym przyadku - nie wiem.
Ma ktoś jakiś pomysł.
AKTUALIZACJA :
Prawie zrobilem .
z tej glownej postaci dochodze do :
\(\displaystyle{ 4cos ^{4}x-6cos^{2}+2-6m=0}\)
Czyli : \(\displaystyle{ 4t^{2}-6t+2-6m=0}\)
teraz wyliczam delte. I wychodzi ze \(\displaystyle{ m qslant - \frac{1}{24}}\)
I teraz : jako ze \(\displaystyle{ t=cos^{2}x}\), wiec \(\displaystyle{ t }\)
Uzywam wzorow Vieta : \(\displaystyle{ 0\leqslant t _{1} t_{2} qslant 1}\)
i wtedy dochodze do : \(\displaystyle{ \frac{1}{3} qslant m qslant - \frac{1}{3}}\)
Czyli niby wszystko dziala (w dzialaniu przedmowcy jest chyba jakis blad ???)
Ale :
Dlaczego jak dochodzilem do :
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-cos2x-6m}\) [/latex]
to wtedy probujac ze wzorow Vieta nie wychodzi !
\(\displaystyle{ -1 qslant -6m\leqslant 1}\)
wychodzi \(\displaystyle{ m qslant \frac{1}{6}}\) - Co jest nie tak ?????
Ma ktoś jakiś pomysł.
AKTUALIZACJA :
Prawie zrobilem .
z tej glownej postaci dochodze do :
\(\displaystyle{ 4cos ^{4}x-6cos^{2}+2-6m=0}\)
Czyli : \(\displaystyle{ 4t^{2}-6t+2-6m=0}\)
teraz wyliczam delte. I wychodzi ze \(\displaystyle{ m qslant - \frac{1}{24}}\)
I teraz : jako ze \(\displaystyle{ t=cos^{2}x}\), wiec \(\displaystyle{ t }\)
Uzywam wzorow Vieta : \(\displaystyle{ 0\leqslant t _{1} t_{2} qslant 1}\)
i wtedy dochodze do : \(\displaystyle{ \frac{1}{3} qslant m qslant - \frac{1}{3}}\)
Czyli niby wszystko dziala (w dzialaniu przedmowcy jest chyba jakis blad ???)
Ale :
Dlaczego jak dochodzilem do :
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-cos2x-6m}\) [/latex]
to wtedy probujac ze wzorow Vieta nie wychodzi !
\(\displaystyle{ -1 qslant -6m\leqslant 1}\)
wychodzi \(\displaystyle{ m qslant \frac{1}{6}}\) - Co jest nie tak ?????