wyznaczyc miejsce zerowe funkcji f

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
magnolia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska

wyznaczyc miejsce zerowe funkcji f

Post autor: magnolia17 »

Dana jest funkcja okreslona wzorem f(x)=cos2x-(1-sinx).Wyznacz miejsca zerowe funkcji f w przedziale
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wyznaczyc miejsce zerowe funkcji f

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ f(x)=cos2x-(1-sinx)=cos^2x-sin^2x-1+sinx= 1-2sin^2x-1+sinx= \\ =-2sin^2x+sinx=sinx(-2sinx+1) \\ f(x)=0 sinx=0 sinx= \frac{1}{2} \\ (x=-\pi x=0 x=\pi) (x=- \frac{5\pi}{6} x=- \frac{\pi}{6}\vee x= \frac{\pi}{6} x= \frac{5\pi}{6} )}\)
dla \(\displaystyle{ x\in }\)
ODPOWIEDZ