zadanie na wysokość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

zadanie na wysokość

Post autor: jackow005 »

Słuchajcie, zadali mi takie zadanie do zrobienia:

mam pokazać, że \(\displaystyle{ h_{a},h_{b},h_{c}}\) to wysokości trójkąta o polu D

\(\displaystyle{ \frac{1}{h_{a}^{2}}+\frac{1}{h_{b}^{2}}+\frac{1}{h_{c}^{2}}\geqslant \frac{\sqrt{3}}{D}}\)

z góry wielkie dzięki
ODPOWIEDZ