Udowodnij równość
\(\displaystyle{ cos20 *cos40 * cos 80 = 0,125}\)
cos 20 cos 40 cos 80 = 0,125
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
cos 20 cos 40 cos 80 = 0,125
\(\displaystyle{ L=cos20\cdot cos40\cdot cos80=
\frac{2sin20cos20\cdot cos40\cdot cos80}{2sin20}=
\frac{sin40\cdot cos40\cdot cos80}{2sin20}=
\frac{2sin40\cdot cos40\cdot cos80}{4sin20}=
\frac{sin80\cdot cos80}{4sin20}=
\frac{2sin80\cdot cos80}{8sin20}=
\frac{sin160}{8sin20}=
\frac{sin(180-20)}{8sin20}=\frac{sin180cos20-sin20cos180}{8sin20}=
\frac{sin20}{8sin20}=\frac{1}{8}=P}\)
POZDRO
\frac{2sin20cos20\cdot cos40\cdot cos80}{2sin20}=
\frac{sin40\cdot cos40\cdot cos80}{2sin20}=
\frac{2sin40\cdot cos40\cdot cos80}{4sin20}=
\frac{sin80\cdot cos80}{4sin20}=
\frac{2sin80\cdot cos80}{8sin20}=
\frac{sin160}{8sin20}=
\frac{sin(180-20)}{8sin20}=\frac{sin180cos20-sin20cos180}{8sin20}=
\frac{sin20}{8sin20}=\frac{1}{8}=P}\)
POZDRO