Równania do rozwiązania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
hellomath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 lis 2007, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skąd
Podziękował: 2 razy

Równania do rozwiązania

Post autor: hellomath »

Rozwiaz w przedziale

1) \(\displaystyle{ \left|2sin2x - 1 \right|> 0}\)

2) \(\displaystyle{ \frac{x^{2} - 5}{3 - cos3x} qslant 0}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Równania do rozwiązania

Post autor: Dargi »

\(\displaystyle{ |2sin2x - 1|> 0\iff 2sin2x-10\iff 2sin2x1\iff sin2x\frac{1}{2}}\)
Rysujesz wykres dla 2x i szukasz danych przedziałów, które wymieniłem powyżej.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równania do rozwiązania

Post autor: soku11 »

A nie latwiej:
\(\displaystyle{ 2sin2x-1\neq 0\\
sin2x\neq \frac{1}{2}}\)

?? Po co to rozpisywac?? POZDRO
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Równania do rozwiązania

Post autor: Dargi »

soku11, mam to samo:D Wystarczy zbiory zsumować :d
ODPOWIEDZ