jak narysować wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bucu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 lis 2007, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 9 razy

jak narysować wykres funkcji

Post autor: Bucu »

\(\displaystyle{ f(x) = cos^2 x - sinx * ft| sinx\right|}\)

Funkcja określona w przedziale \(\displaystyle{ \left}\)

Narysuj wykres

Pomozcie...
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

jak narysować wykres funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}\cos 2x,\;\mbox{dla}\; \sin x qslant 0\\1, \;\mbox{dla}\; \sin x}\)
Bucu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 lis 2007, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 9 razy

jak narysować wykres funkcji

Post autor: Bucu »

no dobra doszedlem do tego ale wiesz co nie jestem pewien jak wyglada wykres \(\displaystyle{ cos2x}\) czy to chodzi o to ze \(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 cos2x=1
\\
x= \pi/2 cos2x=-1\end{cases}}\)

itd

To o to chodzi?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

jak narysować wykres funkcji

Post autor: Lorek »

To jest \(\displaystyle{ \cos x}\) "ściśnięty 2 razy" (w stronę osi OY) - cosinus tyle, że o okresie \(\displaystyle{ k\pi}\)
Bucu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 lis 2007, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 9 razy

jak narysować wykres funkcji

Post autor: Bucu »

no no o to mi chodzilo. dzieki serdeczne
ODPOWIEDZ