Witam
Jak w temacie. Potrzebuje wyjaśnienia jak policzyc (dojść do tego) wartość minimalną funckji
\(\displaystyle{ \hbox{f(x)}=\frac{1}{\sin^{2}x}}\) + ewentualne założenia.
Dziekuje
Wyznacz minimalną wartość funkcji...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sc
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sc
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz minimalną wartość funkcji...
z takich ogolnych wartosci z tabelki jak podniose do kwadratu to wychodzi mi ze 1...
to trzeba bedzie policzyc z pochodnych ?
to trzeba bedzie policzyc z pochodnych ?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wyznacz minimalną wartość funkcji...
\(\displaystyle{ -1 q sinx q 1}\)
\(\displaystyle{ 0 q sin^2{x} q 1}\)
i dobrze Ci wychodzi
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sin^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ sin^2{x} 0}\)
\(\displaystyle{ 0 q sin^2{x} q 1}\)
i dobrze Ci wychodzi
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sin^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ sin^2{x} 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sc
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz minimalną wartość funkcji...
ok tu jest rozwazony przypadek... zgadzam sie z nim. ale jesli
\(\displaystyle{ 0\leqslant\sin^{2}x}\)
i jednoczesnie
\(\displaystyle{ \sin^{2}x 0}\)
to powiedzmy ze wartosc szukana przez nas bedzie odrobinka nad osią X... i tą wartosc poszukujemy
\(\displaystyle{ 0\leqslant\sin^{2}x}\)
i jednoczesnie
\(\displaystyle{ \sin^{2}x 0}\)
to powiedzmy ze wartosc szukana przez nas bedzie odrobinka nad osią X... i tą wartosc poszukujemy