Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
faust1002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 4 lis 2007, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamienna Góra
Podziękował: 1 raz

Rownanie trygonometryczne

Post autor: faust1002 »

Jak rozpocząć rozwiązywanie takiej nierówności
\(\displaystyle{ \cos 2x=2(\sqrt{2}-1)\cos^{2}x}\)
Proszę o wskazówkę a nie rozwiązanie
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: scyth »

Dwa wzory mogą się przydać:
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2 x - \sin^2x \\
\sin^2x+cos^x=1}\)
ODPOWIEDZ