Wartości f. trygonometrycznych kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 48 razy
Wartości f. trygonometrycznych kąta
Wiedząc, że \(\displaystyle{ ctg\alpha = - \sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha\in}\)(\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\),\(\displaystyle{ \pi)}\), jak obliczyć bez użycia tablic matematycznych i kalkulatora wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałcz/Poznań
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Wartości f. trygonometrycznych kąta
Korzystamy z tożsamości trygonometrycznych
\(\displaystyle{ tga= \frac{1}{ctga}}\) mamy już tg i ctg
i teraz rozwiązujemy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin^2a+cos^2a=1 \\ ctga= \frac{cosa}{sina} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ tga= \frac{1}{ctga}}\) mamy już tg i ctg
i teraz rozwiązujemy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin^2a+cos^2a=1 \\ ctga= \frac{cosa}{sina} \end{cases}}\)