zadania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tyrion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

zadania

Post autor: tyrion »

bardzo bym prosil o rozwiazanie tych kilku krotkich zadanek

1) wyznacz zbior wartosci
sin alfa + cos alfa +3 = 0

2) Rozwiaz rownania
A) sin3x + sinx = 4sin do 3 potegi x
B) sinx + cosx = 1
C)2cos kwadrat x + cosx +1 = 0
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

zadania

Post autor: Lady Tilly »

tyrion pisze:B) sinx + cosx = 1
\(\displaystyle{ \sqrt{2}cos(45^{o}-x)=1}\) czyli \(\displaystyle{ cos(45^{o}-x)=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
ODPOWIEDZ