\(\displaystyle{ f(x) = 2 - 3|\sin x|}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{2 + |\sin x|}}\)
a i jeszcze sprawdz czy jest rosnaca czy malejaca w przedziale \(\displaystyle{ (0, \frac{\pi}{4} )}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \tan 3x}\)
wyznacz dziedzine i zbior wartosci
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałcz/Poznań
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
wyznacz dziedzine i zbior wartosci
1. Dziedziną są oczywiście liczby rzeczywiste.
2. sinx przyjmuje wartości od 1 do -1 więc nie ma obawy, że w mianowniku bedzie 0, więc tutaj też dziedizna są wszystkie liczby rzeczywiste.
Odnośnie monotoniczności to
\(\displaystyle{ f(x)=sin2x}\) i
\(\displaystyle{ f(x)=tan3x}\) najłatwiej naszkicować wykresy tych funkcji i wtedy sprawdzić monotoniczność.
Albo sprawdzając monotoniczność z definicji.
Dla każdego \(\displaystyle{ x_1 , x_2 D x_1 < x_2 f(x_1)}\)
2. sinx przyjmuje wartości od 1 do -1 więc nie ma obawy, że w mianowniku bedzie 0, więc tutaj też dziedizna są wszystkie liczby rzeczywiste.
Odnośnie monotoniczności to
\(\displaystyle{ f(x)=sin2x}\) i
\(\displaystyle{ f(x)=tan3x}\) najłatwiej naszkicować wykresy tych funkcji i wtedy sprawdzić monotoniczność.
Albo sprawdzając monotoniczność z definicji.
Dla każdego \(\displaystyle{ x_1 , x_2 D x_1 < x_2 f(x_1)}\)