cos540
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
cos540
witam! Jak obliczyc wartosc cos540 stopni ? jaki wzor redukcyjny trzeba zastosowac ? ja robilem cos(360+180) ale chyba nie ma wzoru redukcyjnego cos(360+&) :/ mialem to dawno temu w szkole, ale zapomnialem kompletnie jak to sie robilo... ogolnie prosze o pomoc w obliczeniu takich wartosci jak cos540 czy np. sin360
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
cos540
czyli cos540 wynosi -1 ?
ehh mam takie rownanie:
sin2п/3 * cos3п * tg7п/6 * ctg5п/4
zamieniam to na stopnie:
sin120 * cos540 * tg210 * ctg225
potem:
sin(180-60) * cos(90+90) * tg(180+30) * ctg(180+45)
potem:
sin60 * cos90 * tg30 * ctg45 wychodzi mi ze ujemny jest tylko cos90 bo =>540 to bedzie chyba II cwiartka.
Po podstawieniu wychodzi mi pierwiastek z 6 dzielony przez 6 a prawidlowy wynik to -1/2
co robie zle ? jak by sie komus chcialo zrobic to krok po kroku, bylbym bardzo wdzieczny
ehh mam takie rownanie:
sin2п/3 * cos3п * tg7п/6 * ctg5п/4
zamieniam to na stopnie:
sin120 * cos540 * tg210 * ctg225
potem:
sin(180-60) * cos(90+90) * tg(180+30) * ctg(180+45)
potem:
sin60 * cos90 * tg30 * ctg45 wychodzi mi ze ujemny jest tylko cos90 bo =>540 to bedzie chyba II cwiartka.
Po podstawieniu wychodzi mi pierwiastek z 6 dzielony przez 6 a prawidlowy wynik to -1/2
co robie zle ? jak by sie komus chcialo zrobic to krok po kroku, bylbym bardzo wdzieczny
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
cos540
cos(180)=-1
cos(90)=0
Coś Ci się pomyliło
z sinusem masz ok i \(\displaystyle{ \sin(60)=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
z tangensem jest OK i \(\displaystyle{ \tan(30)=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
z cotangensem też jest OK i \(\displaystyle{ \cot(45)=1}\)
A więc mamy;
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}\cdot (-1) \frac{\sqrt{3}}{3} 1=-\frac{1}{2}}\)
cos(90)=0
Coś Ci się pomyliło
z sinusem masz ok i \(\displaystyle{ \sin(60)=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
z tangensem jest OK i \(\displaystyle{ \tan(30)=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
z cotangensem też jest OK i \(\displaystyle{ \cot(45)=1}\)
A więc mamy;
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}\cdot (-1) \frac{\sqrt{3}}{3} 1=-\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z kontowni
cos540
Musisz wiedzieć czy dla danego kąta szczególnego zachodzi kofunkcja.
czyli
Dla 90 stopni i 270 stopni takowa zachodzi.
Np \(\displaystyle{ \sin(135) = \sin (90+45) = \cos (45) = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) < sinus w 2 cwiartce dodatni
\(\displaystyle{ \tan (330) = \tan (270+60) = \cot (60) = - \sqrt{3}}\) < tg w 4 cwiartce ujemny
Dla 180 i 360 stopni kofunkcji nie ma czyli:
\(\displaystyle{ \sin (135) = \sin (180-45) = \sin(45) = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) < sinus w 2 ćwiartce dodatni
\(\displaystyle{ an (330) = an (360-30) = an (30) = [- sqrt{3}}\) < tg w 4 cwiartce ujemny
i w/g tego rozwiązać wszystkie.
co do samego zadani
\(\displaystyle{ \sin(120) * \cos(540) * \tan(210) * \cot(225) =
\sin(90+30) * \cos(180) * \tan(270-60) * \tan(180+45) =
\cos(30) * \cos(180) * \cot(60) * \tan(45) = \frac{ \sqrt{3} }{2} * (-1) * \frac{ \sqrt{3} }{3} * 1}\)
tak przyznaje, pomylilem sie
czyli
Dla 90 stopni i 270 stopni takowa zachodzi.
Np \(\displaystyle{ \sin(135) = \sin (90+45) = \cos (45) = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) < sinus w 2 cwiartce dodatni
\(\displaystyle{ \tan (330) = \tan (270+60) = \cot (60) = - \sqrt{3}}\) < tg w 4 cwiartce ujemny
Dla 180 i 360 stopni kofunkcji nie ma czyli:
\(\displaystyle{ \sin (135) = \sin (180-45) = \sin(45) = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) < sinus w 2 ćwiartce dodatni
\(\displaystyle{ an (330) = an (360-30) = an (30) = [- sqrt{3}}\) < tg w 4 cwiartce ujemny
i w/g tego rozwiązać wszystkie.
co do samego zadani
\(\displaystyle{ \sin(120) * \cos(540) * \tan(210) * \cot(225) =
\sin(90+30) * \cos(180) * \tan(270-60) * \tan(180+45) =
\cos(30) * \cos(180) * \cot(60) * \tan(45) = \frac{ \sqrt{3} }{2} * (-1) * \frac{ \sqrt{3} }{3} * 1}\)
tak przyznaje, pomylilem sie
Ostatnio zmieniony 12 lis 2007, o 15:52 przez bziuuum, łącznie zmieniany 4 razy.