Witam
Jaki wynik daje taka funkcja trygonometryczna, możecie mi to jakoś rozpisać?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} tan ^{-1} x = ?}\)
Pozdrawiam
Funkcja trygonometryczna
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Funkcja trygonometryczna
To jest tak de facto funkcja cyklometryczna.
Jeśli dziedzinę tangensa się odpowiednio zacieśni to tangens jest wtedy różnowartościowy i można znaleźć funkcję odwrotną. Jaka jest jej wartość to już zależy od argumentu. U Ciebie jest on nieokreślony.
Jeśli dziedzinę tangensa się odpowiednio zacieśni to tangens jest wtedy różnowartościowy i można znaleźć funkcję odwrotną. Jaka jest jej wartość to już zależy od argumentu. U Ciebie jest on nieokreślony.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 2 razy
Funkcja trygonometryczna
A gdyby x było równe np. 30 lub 60? Można określić wynik? Jest może tabela w której są wypisane wartości dla takiego rodzaju funkcji?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Funkcja trygonometryczna
Tu masz kilka przykładów:
Natomiast ogólna zasada jest taka:
Weźmy sinus oraz arcsinus.
sinus jako argument dostaje kąt a zwraca sinus tego kąta, arcsin będzie działał odwrotnie, jako argument dostanie wartość sinusa a jako wartość zwróci kąt dla jakiego jest ona przyjmowana.
Np:
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{2} = 1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ arcsin 1 = \frac{\pi}{2}}\)
Natomiast ogólna zasada jest taka:
Weźmy sinus oraz arcsinus.
sinus jako argument dostaje kąt a zwraca sinus tego kąta, arcsin będzie działał odwrotnie, jako argument dostanie wartość sinusa a jako wartość zwróci kąt dla jakiego jest ona przyjmowana.
Np:
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{2} = 1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ arcsin 1 = \frac{\pi}{2}}\)