R. Trygonometryczne,zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sopi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 lut 2007, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kielc
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

R. Trygonometryczne,zbiór wartości

Post autor: sopi »

Witam , proszę o pomoc przy tych zadankach:
\(\displaystyle{ \hbox{Udowodnij,ze} \cos \frac{\pi}{5}*\cos \frac{2\pi}{5}=\frac{1}{4} \\ \\
\log_{\cos x}(\sin x)+\log_{\sin x}(\cos x)=2}\)


I Jeszcze zbiór wartości:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{\cos^{2}x - 2\cos x -8}}\)

[ Dodano: 11 Listopada 2007, 15:16 ]
Próbowałem to robic tak:
\(\displaystyle{ 1. \ \cos\frac{2\pi}{5}=\sin \frac{\pi}{5} = \frac{1}{4}|*2\\
2 \sin \frac{\pi}{5}*\cos \frac{\pi}{5}= \frac{1}{2} \\
\sin 2 \frac{\pi}{5}= \frac{1}{2}}\)

i mam proównać strony czyli za \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) wstawić \(\displaystyle{ \ \sin \frac{\pi}{6}}\)
ODPOWIEDZ