r. trygonometryczne 2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

r. trygonometryczne 2

Post autor: mateusz200414 »

cześć

mam kolejny problem. możecie pomóc?

\(\displaystyle{ sinx-cos3x=0}\), rozpisuję to, ale nic nie mogę sensownego wymyślić...
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

r. trygonometryczne 2

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{2}-x)-cos3x=0}\)
i zastosuj wzór na różnice cosinusów.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

r. trygonometryczne 2

Post autor: mateusz200414 »

wielkie dzięki!

[ Dodano: 10 Listopada 2007, 19:45 ]
otrzymuję zły wynik \(\displaystyle{ x=\frac{- \pi}{4}+k \pi}\), \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi}{8} + \frac{k \pi}{2}}\), jaki otrzymujesz Ty?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

r. trygonometryczne 2

Post autor: wb »

Otrzymałem taki sam wynik jak Twój. A jaki jest w odpowiedzi?
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

r. trygonometryczne 2

Post autor: mateusz200414 »

tylko ten pierwszy, bez drugiego.

mam jeszcze jedno równanko w którym utknąłem...

\(\displaystyle{ 3sin^2x-4sinxcosx+1=0}\), pomożesz?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

r. trygonometryczne 2

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 3sin^2x-4sinxcosx+1=0 \\3sin^2x-4sinxcosx+sin^2x+cos^2x=0 \\ 4sin^2x-4sinxcosx+cos^2x=0 \\ (2sinx-cosx)^2=0 \\}\)
ODPOWIEDZ