funkcje i tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
hakuzaijo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2007, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

funkcje i tożsamości

Post autor: hakuzaijo »

Witam mam problemik z następującą funkcją i tożsamościami. Byłbym wdzięczny za rozwiązanie krok po kroku.
Zad 1 Dowiedź, że L=P
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+ctgx}}\) + \(\displaystyle{ \frac{cosx}{1+tgx}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{sinx+cosx}}\)

Zad2
\(\displaystyle{ - 2\cos x\sin x + \sin x =2\\

- 2\cos^{2}x - \sin x =1\\

- 4\cos x\sin^{2} x= \cos x\\
- tg x + \frac{\cos x}{1+\sin x} = \sqrt{2}\\
- \sin x \cos x - \sin x = \cos x - 1
- \sin (3x - \frac{ \pi}{4}) = \cos 2x}\)


Soras, że tak napisałem, to mój pierwszy post.

Więc może przed pisaniem warto przeczytać regulamin? Poprawiłem temat i zapis. Lorek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, o 13:51 przez hakuzaijo, łącznie zmieniany 2 razy.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

funkcje i tożsamości

Post autor: mateusz200414 »

w pierwszym musisz zapisać tgx jako sinx/cosx, a ctgx odwrotnie. Potem doprowadzasz do wspólnego mianownika, i już.

[ Dodano: 10 Listopada 2007, 19:28 ]
a jakie jest polecenie do drugiego?
hakuzaijo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2007, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

funkcje i tożsamości

Post autor: hakuzaijo »

Treść drugiego brzmi następująco: rozwiąż równania.
ODPOWIEDZ