Witam. Jak można obliczyć taką funkcje:
\(\displaystyle{ 2cos^2 a+cosa-1=0}\)
Obliczenie funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obliczenie funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ cos\alpha=t\ \ t\in\\
2t^2+t-1=0\\
\Delta=1+8=3^2\\
t_1=-1\ \ \ t_2=\frac{1}{2}\\
cos\alpha=-1\quad\vee\quad cos\alpha=\frac{1}{2}\\
...}\)
POZDRO
2t^2+t-1=0\\
\Delta=1+8=3^2\\
t_1=-1\ \ \ t_2=\frac{1}{2}\\
cos\alpha=-1\quad\vee\quad cos\alpha=\frac{1}{2}\\
...}\)
POZDRO