\(\displaystyle{ y=-\sin^2 x+4\sin x+12}\)
Proszę o pomoc
Sorki źle napisałem
Znajdź zbiór wartości
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Znajdź zbiór wartości
Jak żadne? \(\displaystyle{ \sin^2 x=(\sin x)^2}\)
\(\displaystyle{ -\sin^2 x+4\sin x+12=-(\sin x-2)^2+16\\-1\leqslant \sin x\leqslant 1\\-3\leqslant \sin x-2\leqslant -1\\9\geqslant (\sin x-2)^2\geqslant 1\\-9\leqslant -(\sin x-2)^2\leqslant -1\\7\leqslant -(\sin x-2)^2+16\leqslant 15}\)
\(\displaystyle{ -\sin^2 x+4\sin x+12=-(\sin x-2)^2+16\\-1\leqslant \sin x\leqslant 1\\-3\leqslant \sin x-2\leqslant -1\\9\geqslant (\sin x-2)^2\geqslant 1\\-9\leqslant -(\sin x-2)^2\leqslant -1\\7\leqslant -(\sin x-2)^2+16\leqslant 15}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 11 lut 2007, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kielc
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 7 razy
Znajdź zbiór wartości
Dzięki, nie było trudne, ale trzeba mieć koncepcje
[ Dodano: 9 Listopada 2007, 21:04 ]
Jeszcze tylko jedno jak możesz \(\displaystyle{ y=\frac{1}{tg^2 x +1}}\)
[ Dodano: 9 Listopada 2007, 23:18 ]
więc jak pomoże ktoś?
[ Dodano: 9 Listopada 2007, 21:04 ]
Jeszcze tylko jedno jak możesz \(\displaystyle{ y=\frac{1}{tg^2 x +1}}\)
[ Dodano: 9 Listopada 2007, 23:18 ]
więc jak pomoże ktoś?