Glowa boli
1) Sprawdz dla jakich wartosci parametru m istnieje kat alfa taki, ze \(\displaystyle{ sin a= -m^{2} + m + 1}\)
2) Korzystajac ze wzoru:
\(\displaystyle{ ctg \frac{a}{2} = \frac{1 + cos a}{sin a}}\),
oblicz ctg15*. Wynik podaj w najprostszej postaci
Pozdrawiam.
Wartosc parametru m
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wartosc parametru m
\(\displaystyle{ -1\leqslant \sin qslant 1\Rightarrow -1\leqslant -m^2+m+1\leqslant 1}\)
zweite
\(\displaystyle{ \alpha :=30^\circ\\\cot 15^\circ=\frac{1+\cos 30^\circ}{\sin 30^\circ}=...}\)
zweite
\(\displaystyle{ \alpha :=30^\circ\\\cot 15^\circ=\frac{1+\cos 30^\circ}{\sin 30^\circ}=...}\)