\(\displaystyle{ a) tg^{2} - sin^{2} = tg^{2} sin^{2} }\)
\(\displaystyle{ b) \frac{cos }{\sin - 1} + tg = - \frac{1}{cos }}\)
\(\displaystyle{ c) \frac{2}{cos^{2} } - (tg + ctg )^{2} = tg^{2} - ctg^{2} }\)
\(\displaystyle{ d) 1 - 2sin^{2} cos^{2} = sin^{4} + cos^{4} }\)
Błagam ludzie pomóżcie mi z tymi przykładami Byłbym Wam naprawdę bardzo, bardzo wdzięczny. Czekam na pomoc, a tymczasem sam spróbuję coś rozwiązać.
Uzasadnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 40 razy
Uzasadnij tożsamość
We wszystkich przykładach skożystaj z jedynki trygonometrycznej, poza tym:
1) rozpisz \(\displaystyle{ tg\alpha =\frac{sin\alpha }{cos\alpha }}\);
2) sprowadź do wspólnego mainownika;
3) po prostu rozpisz nawias;
4) zwiń we wzór skróconego mnożenia.
1) rozpisz \(\displaystyle{ tg\alpha =\frac{sin\alpha }{cos\alpha }}\);
2) sprowadź do wspólnego mainownika;
3) po prostu rozpisz nawias;
4) zwiń we wzór skróconego mnożenia.
Uzasadnij tożsamość
Dzięki za wskazówki, już trochę drgnęło, ale dalej nie mogę do końca rozwiązać tych przykładów Nie wiem, może źle stosuję to co mi podpowiedziałaś. Mam już mało czasu dlatego prosiłbym, aby ktoś pokazał mi jak prawidłowo sprawdzić te tożsamości.
EDIT: Przykład d) udało mi się rozwiązać, reszta niestety nadal aktualna.
EDIT: Przykład d) udało mi się rozwiązać, reszta niestety nadal aktualna.