potrzebuje obliczyc dziedzine i narysowac wykres funkcji :
\(\displaystyle{ f(x)=arctg(tgx)}\)
nie mam pojecia jak sie za to zabrac, bardzo prosze o pomoc.
ps. jest jakis program co by narysował mi taka funkcje ??
funkcja cyklometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
funkcja cyklometryczna
nie potrzebujesz żadnego programu
arctg jest (z definicji) funkcją odwrotną do tg, stąd:
\(\displaystyle{ y = arctg(tg x)) = x}\)
teraz, wykres funkcji będzie zwykłą funkcją liniową ( y = x ), z tymże musisz wziąśc pod uwagę dziedzinę - w miejscach w których tg nie istnieje funkcja będzie miała 'dziury'
ps: proponuję przeczytac chociaż wstęp do artykułu Funkcje cyklometryczne na wikipedii
arctg jest (z definicji) funkcją odwrotną do tg, stąd:
\(\displaystyle{ y = arctg(tg x)) = x}\)
teraz, wykres funkcji będzie zwykłą funkcją liniową ( y = x ), z tymże musisz wziąśc pod uwagę dziedzinę - w miejscach w których tg nie istnieje funkcja będzie miała 'dziury'
ps: proponuję przeczytac chociaż wstęp do artykułu Funkcje cyklometryczne na wikipedii
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 4 lis 2007, o 09:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
funkcja cyklometryczna
doslownie niedawno dowiedzialem sie jak to bedzie i wlasnie mialem napisac ze juz wiem
w kazdym razie dzieki,
ale tak na przyszlosc chcialbym program co rysuje funkcje, duzo rodzajow funkcji...
i najlepiej taki z instrukcja obslugi ;] albo przynajmniej dzialem pomoc ;]
bo czesto jest tak ze chcialbym sprawdzic co wyliczylem , a tak rach ciach wiem ze wszystko przemyslalem poprawnie..
w kazdym razie dzieki,
ale tak na przyszlosc chcialbym program co rysuje funkcje, duzo rodzajow funkcji...
i najlepiej taki z instrukcja obslugi ;] albo przynajmniej dzialem pomoc ;]
bo czesto jest tak ze chcialbym sprawdzic co wyliczylem , a tak rach ciach wiem ze wszystko przemyslalem poprawnie..
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
funkcja cyklometryczna
Haha: \(\displaystyle{ x:=\frac{9\pi}{4}}\)sakfiX pisze:eraz, wykres funkcji będzie zwykłą funkcją liniową ( y = x )
\(\displaystyle{ \arctan \tan \frac{9\pi}{4}=\arctan 1 =\frac{\pi}{4}\neq \frac{9\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
funkcja cyklometryczna
Lorek:
\(\displaystyle{ tan(\frac{9\pi}{4}) = 0,12399979360606711145709713447661}\) a nie \(\displaystyle{ 1}\)
więc nie wiem skąd równośc \(\displaystyle{ \arctan \tan \frac{9\pi}{4}=\arctan 1}\)
Tak swoją drogą, to opierając się na tej matematyce która ja znam, to dla każdej funkcji różnowartościowej zachodzi równośc \(\displaystyle{ \forall{x}{f(f^{-1}(x)) = x}}\), gdzie \(\displaystyle{ f^{-1}}\) to funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ f}\). A z definicji funkcji arctg, wiemy że jest to funkcja odwrotna do tangens, więc nie wiem skąd śmiech
Ale jeżeli jednak masz rację, to może zamiast wyśmiewac wyjaśnisz w 3 słowach dlaczego tak jest? Dziwne podejście jak na osobę która ma ponad 500 wpisów 'pomógł' ...
\(\displaystyle{ tan(\frac{9\pi}{4}) = 0,12399979360606711145709713447661}\) a nie \(\displaystyle{ 1}\)
więc nie wiem skąd równośc \(\displaystyle{ \arctan \tan \frac{9\pi}{4}=\arctan 1}\)
Tak swoją drogą, to opierając się na tej matematyce która ja znam, to dla każdej funkcji różnowartościowej zachodzi równośc \(\displaystyle{ \forall{x}{f(f^{-1}(x)) = x}}\), gdzie \(\displaystyle{ f^{-1}}\) to funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ f}\). A z definicji funkcji arctg, wiemy że jest to funkcja odwrotna do tangens, więc nie wiem skąd śmiech
Ale jeżeli jednak masz rację, to może zamiast wyśmiewac wyjaśnisz w 3 słowach dlaczego tak jest? Dziwne podejście jak na osobę która ma ponad 500 wpisów 'pomógł' ...
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
funkcja cyklometryczna
ajajaj, koniec z pisaniem postów po 01:00 w nocy
Oczywiście, tangens, przed odwróceniem w arcus tangens został okrojony do przedziału \(\displaystyle{ x \in (-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2})}\).
stąd tylko na tym przedziale funkcja \(\displaystyle{ y = arctg tg(x)}\) będzie funkcją liniową \(\displaystyle{ y = x}\). W celu dorysowania 'reszty' funkcji, należy zauważyc że jest to funkcja cykliczna, o okresie \(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ arctg tg (x_0 + k\pi) = arctg tg(x_0)}\)
stąd wykres funkcji będzie wyglądał mniej więcej tak:
img212[dot]imageshack[dot]us/img212/286/funkcjakk1.jpg
(nie mogę jeszcze wysyłac obrazków, więc adres należy skopiowac i zamienic [dot] na kropki)
Oczywiście, tangens, przed odwróceniem w arcus tangens został okrojony do przedziału \(\displaystyle{ x \in (-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2})}\).
stąd tylko na tym przedziale funkcja \(\displaystyle{ y = arctg tg(x)}\) będzie funkcją liniową \(\displaystyle{ y = x}\). W celu dorysowania 'reszty' funkcji, należy zauważyc że jest to funkcja cykliczna, o okresie \(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ arctg tg (x_0 + k\pi) = arctg tg(x_0)}\)
stąd wykres funkcji będzie wyglądał mniej więcej tak:
img212[dot]imageshack[dot]us/img212/286/funkcjakk1.jpg
(nie mogę jeszcze wysyłac obrazków, więc adres należy skopiowac i zamienic [dot] na kropki)