minimum równe zero

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

minimum równe zero

Post autor: Kocurka »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}-(4 \sqrt{2} cos\alpha)x+4sin2\alpha}\) ma minimum równe zero?

z góry dziękuję za pomoc =]
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

minimum równe zero

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \Delta =0}\)
ODPOWIEDZ