Witam
Proszę o pomoc w takiego typu zadanku:
Wyznaczyć zbió wartości funkcji:
\(\displaystyle{ arccos(cos(\frac{3x-2}{2x}))}\)
nie wiem czy dobrze jest wartość cos(..) jest dobrze z treścią zadania ale chodzi o to jak sie takie zadania robi schematycznie, zbiór wartości arccos = dziedzina cos, mógłby ktos to rzowiązać..
z góry dzięki
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
wartość najmniejsza y=0,047197551
wartość największa y=3,094395102
wartość największa y=3,094395102
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
No ale to mnie chyba nie ratuje chciałbym zęby to ktoś dobrze rozpisał
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
\(\displaystyle{ y'=\frac{\frac{3}{2}sin(\frac{3x-2}{2})}{\sqrt{1-cos^{2}(\frac{3x-2}{2})}}}\)
jest ona w przybliżeniu równa zero wtedy gdy \(\displaystyle{ \frac{3}{2}sin(\frac{3x-2}{2})=0}\)
[ Dodano: 6 Listopada 2007, 17:00 ]
A widzisz ten x w mianowniku wiele zmienia
wtedy
\(\displaystyle{ y'=\frac{\frac{1}{x^{2}}sin(\frac{3x-2}{2x})}{\sqrt{1-cos^{2}(\frac{3x-2}{2x})}}}\)
jest ona w przybliżeniu równa zero wtedy gdy \(\displaystyle{ sin(\frac{3x-2}{2x})=0}\)
jest ona w przybliżeniu równa zero wtedy gdy \(\displaystyle{ \frac{3}{2}sin(\frac{3x-2}{2})=0}\)
[ Dodano: 6 Listopada 2007, 17:00 ]
A widzisz ten x w mianowniku wiele zmienia
wtedy
\(\displaystyle{ y'=\frac{\frac{1}{x^{2}}sin(\frac{3x-2}{2x})}{\sqrt{1-cos^{2}(\frac{3x-2}{2x})}}}\)
jest ona w przybliżeniu równa zero wtedy gdy \(\displaystyle{ sin(\frac{3x-2}{2x})=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
No tak zmienia a nie da sie tego obliczyć bez wykorzystania pochodnych ?? bo mam to w dziale nie związanym z pochodnymi, w programie który mi rysuje funkcje wychodzi nie zależnie od tego czy jest x czy nie ma na dole Zbió wartości od
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
To weź lupę i popatrz na wykres z różnych punktów widzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
Funkcja cyklometryczna, złożona // ZW i D //
No dobra czyli doszliśmy do tego że zw nie jest od 0 do pi zatem potrafi to ktoś obliczyć wykazać inną metodą niż pochodna ?? bardzo mi jest to potrzebne gdyz jutro mam kolo z tego i nie wiem jak tego typu zadanie zrobić