Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a,b R}\) równanie \(\displaystyle{ asinx+bcosx=1}\) ma rozwiązanie?
Wydaje mi się,że jeden z parametrów trzeba przyjąć jak \(\displaystyle{ 0}\) i szukać drugiego.
równanie trygonometryczne z parametrem
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne z parametrem
A dlaczego 0 a nie np.:tail pisze:Wydaje mi się,że jeden z parametrów trzeba przyjąć jak 0 i szukać drugiego.
\(\displaystyle{ 1;\; 3;\; 3747382929;\; \sqrt{\pi+e};\; -\sqrt[45]{434^2+\sqrt{2}}}\) itd?
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=35088
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne z parametrem
\(\displaystyle{ a\sin x+b\cos x\in [-\sqrt{a^2+b^2};\sqrt{a^2+b^2}]}\), a więc musi zachodzić \(\displaystyle{ 1\in [-\sqrt{a^2+b^2};\sqrt{a^2+b^2}]}\)
Uwzględniając, że 1>0 i \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}\geqslant 0}\) można to uprościć do postaci \(\displaystyle{ 1\leqslant \sqrt{a^2+b^2}}\)
Uwzględniając, że 1>0 i \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}\geqslant 0}\) można to uprościć do postaci \(\displaystyle{ 1\leqslant \sqrt{a^2+b^2}}\)