dodaj

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

dodaj

Post autor: matekleliczek »

jak to dodać

\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{2}-x)+\sqrt{3}sinx=}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

dodaj

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ cosx+\sqrt{3}sinx=2(\frac{1}{2}cosx+\frac{\sqrt{3}}{2}sinx)=2(cos\frac{\pi}{3}+sin\frac{\pi}{3}sinx)=...}\)

POZDRO
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

dodaj

Post autor: matekleliczek »

soku11 pisze:\(\displaystyle{ cosx+\sqrt{3}sinx=2(\frac{1}{2}cosx+\frac{\sqrt{3}}{2}sinx)=2(cos\frac{\pi}{3}+sin\frac{\pi}{3}sinx)=...}\)
a nie przypadkiem

\(\displaystyle{ cosx+\sqrt{3}sinx=2(\frac{1}{2}cosx+\frac{\sqrt{3}}{2}sinx)=2(cos\frac{\pi}{3}\cdot cosx+sin\frac{\pi}{3}sinx)=...}\)
rozumiem że dalej to tak
\(\displaystyle{ 2(cos\frac{\pi}{3}\cdot cosx+sin\frac{\pi}{3}sinx)=2cos(\frac{\pi}{3}-x)}\) ??

[ Dodano: 4 Listopada 2007, 22:11 ]
===================

wielkie dzięki pozdrawiam
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

dodaj

Post autor: soku11 »

No tak no tak zjadlem cosinusa Dalej robisz dobrze. POZDRO
ODPOWIEDZ