Jeżeli ktoś podjął by się rozwiązania tych zadań, byłbym wdzieczny.
1. oblicz \(\displaystyle{ 0,25 sin* (5\pi/6)* 0,1^ {-1} *cos\pi + (-8/27)tg * 5\pi/6}\)
2. oblicz \(\displaystyle{ (sin ^{2} *(8\pi/3)* cos(-3\pi))/tg(-3\pi/4)-ctg(9\pi/6)}\)
3 . oblicz \(\displaystyle{ tg(\pi/3) ^{tg0,25\pi} +tg(\pi/6) ^{sin\pi}}\)
Jaką liczbą (dodatnia czy ujemna) jest \(\displaystyle{ sin(cos1); ctg(cos3); tg(sin2)}\)
4 . Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji \(\displaystyle{ y= 0,5sin 2\alpha +cos ^{2} }\)
5 Wyznacz największą i najmniejsza wartość funkcji \(\displaystyle{ y= 1+cos +cos ^{2} /2}\)
Przedstaw w postaci iloczynu wyrazenia:
*\(\displaystyle{ cos ^{2} - cos ^{2} \beta}\)
* \(\displaystyle{ 0,5 - cos }\)
* \(\displaystyle{ 1+2 sin }\)
* \(\displaystyle{ 1 - tg ^{2} }\)
6 . Wiedząc że \(\displaystyle{ sin + cos\alpha = 7/5 ; oblicz tg ; (0; 0,25pi)}\)
7 Wyznacz pozostałe wartośći f. trygonometrycznych jezeli
a) \(\displaystyle{ sin = m/ \sqrt{1+m ^{2} } ; (0 ^{0} ;90 ^{0})}\)
b) \(\displaystyle{ tg =1/m; (\pi; 3\pi/2)}\)
postać iloczynu, wartość funkcji, obliczyć wyrazenie
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
postać iloczynu, wartość funkcji, obliczyć wyrazenie
Zad 3,5
\(\displaystyle{ \cos 1 \in (0;1)\subset (0;\pi)\Rightarrow \sin \cos 1 >0}\)
i z resztą podobnie sie pobaw
3. \(\displaystyle{ =\sqrt{3}^1+\left(\frac{\sqrt{3}}{3}\right)^0=\sqrt{3}+1}\)
1,2 podobnie.
5,5.
\(\displaystyle{ 0,5-\cos x=\cos \frac{\pi}{3}-\cos x=-2\sin ft(\frac{\pi}{6}-\frac{x}{2}\right) \sin ft(\frac{\pi}{6}+\frac{x}{2}\right)}\)
itd.
\(\displaystyle{ \cos 1 \in (0;1)\subset (0;\pi)\Rightarrow \sin \cos 1 >0}\)
i z resztą podobnie sie pobaw
3. \(\displaystyle{ =\sqrt{3}^1+\left(\frac{\sqrt{3}}{3}\right)^0=\sqrt{3}+1}\)
1,2 podobnie.
5,5.
\(\displaystyle{ 0,5-\cos x=\cos \frac{\pi}{3}-\cos x=-2\sin ft(\frac{\pi}{6}-\frac{x}{2}\right) \sin ft(\frac{\pi}{6}+\frac{x}{2}\right)}\)
itd.