postać iloczynowa, wyznacz inne wartosci, jaka to liczba

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
filip1001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 paź 2007, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Augustów

postać iloczynowa, wyznacz inne wartosci, jaka to liczba

Post autor: filip1001 »

Mam problem z rozwiązaniem tych zadań, za rozwiązanie z góry dziekuję.
1. oblicz 0,25 sin* (5pi/6)* 0,1^ {-1} *cospi + (-8/27)tg * 5pi/6
2. oblicz (sin ^{2} *(8pi/3)* cos(-3pi))/tg(-3pi/4)-ctg(9pi/6)
3 . oblicz tg(pi/3) ^{tg0,25pi} +tg(pi/6) ^{sinpi}
Jaka liczba (+ czy -) jest sin(cos1); ctg(cos3); tg(sin2)
4 . Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji y= 0,5sin 2alpha +cos ^{2}
5 Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji y= 1+cos +cos ^{2} /2
Przedstaw w postaci iloczynu wyrazenia:
* cos ^{2} - cos ^{2} eta
* 0,5 - cos
* 1+2 sin
* 1 - tg ^{2}
6 . Wiedząć żę sinalpha + cosalpha = 7/5 ; oblicz tg , (0; 0,25pi)
7 Wyznacz pozostałe wartośći f. trygonometrycznych jezeli
a) sin = m/ sqrt{1+m ^{2} } ; (0 ^{0} ;90 ^{0})
b) tg =1/m; (pi; 3pi/2)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

postać iloczynowa, wyznacz inne wartosci, jaka to liczba

Post autor: Lady Tilly »

filip1001 pisze:Mam problem z rozwiązaniem tych zadań, za rozwiązanie z góry dziekuję.
1. oblicz 0,25 sin* (5pi/6)* 0,1^ {-1} *cospi + (-8/27)tg * 5\pi/6
2. oblicz (sin ^{2} *(8pi/3)* cos(-3pi))/tg(-3pi/4)-ctg(9pi/6)
3 . oblicz tg(pi/3) ^{tg0,25pi} +tg(pi/6) ^{sin\pi}
Jaka liczba (+ czy -) jest sin(cos1); ctg(cos3); tg(sin2)
4 . Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji y= 0,5sin 2\alpha +cos ^{2} \alpha
5 Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji y= 1+cos \alpha+cos ^{2} \alpha/2
Przedstaw w postaci iloczynu wyrazenia:
* cos ^{2} \alpha - cos ^{2} \beta
* 0,5 - cos \alpha
* 1+2 sin \alpha
* 1 - tg ^{2} \alpha
6 . Wiedząć żę sin\alpha + cos\alpha = 7/5 ; oblicz tg \alpha, \alpha (0; 0,25pi)
7 Wyznacz pozostałe wartośći f. trygonometrycznych jezeli
a) sin \alpha = m/ \sqrt{1+m ^{2} } ; \alpha (0 ^{0} ;90 ^{0})
b) tg \alpha=1/m; \alpha (\pi; 3\pi/2)
trochę nieczytelny zapis - spróbuj napisać to w Tex'ie
ODPOWIEDZ