pytania techniczne do zapisów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

pytania techniczne do zapisów

Post autor: matekleliczek »

\(\displaystyle{ \sqrt{2}sin2x}\)
w tej sytułacji wiadome że sinus tyczy się (2x)

ale czy taki zapis oznacza to samo co:??

\(\displaystyle{ \sqrt{2}sin2\cdot x}\)

jesli tak jak w takim razie zapisać że owy x tychy się całego sinusa i nie zapisując go z przodu tzn.??
\(\displaystyle{ \sqrt{2}xsin2}\)

czy musi to w tedy wygladać tak ?
\(\displaystyle{ \sqrt{2}(sin2)\cdot x}\)

z drugiej strony barzdzo czesto spotyka się cos takiego
\(\displaystyle{ sinxcosx}\) i wtej sytułacji nie mamy namysli sinusa z \(\displaystyle{ (x\cdot cosx)}\) tylko \(\displaystyle{ (sinx)\cdot (cosx)}\)

jaka jest zasada??? bo odkryłem u siebie tą lukę
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

pytania techniczne do zapisów

Post autor: Lorek »

Zasada jest taka, że funkcje trygonometryczne zapisuje się na końcu. Co do 2 sytuacji to to interpretowane jest to jako iloczyn funkcji, jakbyś chciał użyć tego wyrażenia jako argumentu, to trzeba użyć nawisów
ODPOWIEDZ