Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
Wiadomo, że \(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{\sqrt{5}}{5} i (0;\frac{\Pi}{2} )}\), oraz że \(\displaystyle{ cos\beta=\frac{3\sqrt{10}}{10}\ i\ \beta (0;\frac{\Pi}{2})}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \alpha + \beta = \frac{\Pi}{4}}\)
Zupełnie nie wiem jak to ruszyć. Prosze o okazanie serca...
Zupełnie nie wiem jak to ruszyć. Prosze o okazanie serca...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Vert-Isel / Perugia
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
No wlaśnie... To chyba jest niewykonalne.
Zadanie jest dobrze przepisane ?
Zadanie jest dobrze przepisane ?
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
policz wartosci \(\displaystyle{ \cos }\) i \(\displaystyle{ \sin \beta}\)
masz \(\displaystyle{ \sin {\pi \over 4} = \sin (\alpha + \beta)}\) - rozpisz obie strony
wstaw wartosci dane i policzone. ma sie zgadzac.
masz \(\displaystyle{ \sin {\pi \over 4} = \sin (\alpha + \beta)}\) - rozpisz obie strony
wstaw wartosci dane i policzone. ma sie zgadzac.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Vert-Isel / Perugia
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
A nie lepiej dodać kwasraty tych wartości, wszakże cos(90-x)=sin(x)
ale wtedy sie nie zgadza
a to co proponuje g to walenie z armaty do komara
ale wtedy sie nie zgadza
a to co proponuje g to walenie z armaty do komara
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
sorry ale ja tu czegos nie rozumiem. z jednej strony mowisz ze twoim sposobem nie wychodzi (chociaz go za bardzo nie kapuje, mozesz pokazac?) i mimo ze z mojego pewnie wyjdzie, ty twierdzisz ze twoj sposob jest dobry a moj zly (czy tez brzydki)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
Walenie z armaty do komara w tym przypadku, to byłoby rozwiązywanie równań sześciennych. To co zaproponował g, to raczej najprostsza i najszybsza droga - w końcu to jest klasa maturalna i tam takie związki nie są już nikomu obce.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Vert-Isel / Perugia
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
eeee
chcialem powiedzieć że nikak nie da się wykazać owej tezy, ani Twoją metodą ani moją, ponieważ nie odchodzi ona przy owych zalożeniach. Po prostu proponuję byś spróbowal wyliczyć (chociażby swoją metodą) to zadanie. Wtedy pewnie stwierdzisz, że rzeczywiście coś jest nie tak. Proszę tylko byś za bardzo nie zaokrąglal tych niewymiernych wyników, bo jeszcze Ci wyjdzie w granicach blędu.
[...]dodatkowo wyrazilem swoje zdziwienie wywolane użyciem przez Ciebie, jak to może niefortunnie nazwalem, strzelaniem z armaty do komara, metody, w której wyliczamy niepotrzebnie kąty, co oczywiście nie jest naszym celem. Naturalnie można je wyliczyć, ale chyba bez większego sensu.
chcialem powiedzieć że nikak nie da się wykazać owej tezy, ani Twoją metodą ani moją, ponieważ nie odchodzi ona przy owych zalożeniach. Po prostu proponuję byś spróbowal wyliczyć (chociażby swoją metodą) to zadanie. Wtedy pewnie stwierdzisz, że rzeczywiście coś jest nie tak. Proszę tylko byś za bardzo nie zaokrąglal tych niewymiernych wyników, bo jeszcze Ci wyjdzie w granicach blędu.
[...]dodatkowo wyrazilem swoje zdziwienie wywolane użyciem przez Ciebie, jak to może niefortunnie nazwalem, strzelaniem z armaty do komara, metody, w której wyliczamy niepotrzebnie kąty, co oczywiście nie jest naszym celem. Naturalnie można je wyliczyć, ale chyba bez większego sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
Dobra, liczymy.
Wszystkie kąty są z pierwszej ćwiartki, więc jeżeli:
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
To cosinusa liczymy z jedynki:
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \sqrt{1-\frac{1}{5}} \\ \cos\alpha = \sqrt{\frac{4}{5}} = \frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
To samo dla kąta beta:
\(\displaystyle{ \cos\beta = \frac{3\sqrt{10}}{10} \\ \sin\beta = \sqrt{1-cos^{2}\beta} \\ \sin\beta = \sqrt{1-\frac{9}{10}} \\ \sin\beta=\sqrt{\frac{1}{10}} \\ \sin\beta = \frac{\sqrt{10}}{10}}\)
Teraz korzystamy ze wzoru na sinus sumy:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta) = \sin\alpha \cos\beta + \sin\beta \cos\alpha \\ \sin(\alpha+\beta) = \frac{\sqrt{5}}{5} \frac{3\sqrt{10}}{10} + \frac{\sqrt{10}}{10} \frac{2\sqrt{5}}{5} = \frac{3\sqrt{50}}{50} + \frac{2\sqrt{50}}{50} = \frac{5\sqrt{50}}{50} = \frac{25\sqrt{2}}{50} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
A niewątpliwie \(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{4} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha + \beta = \frac{\pi}{4}}\) c.b.d.o.
[ Dodano: Sro Mar 23, 2005 10:58 am ]
A teraz prosiłbym o alternatywną metodę, bez "niepotrzebnego wyliczania kątów".
Wszystkie kąty są z pierwszej ćwiartki, więc jeżeli:
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
To cosinusa liczymy z jedynki:
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \sqrt{1-\frac{1}{5}} \\ \cos\alpha = \sqrt{\frac{4}{5}} = \frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
To samo dla kąta beta:
\(\displaystyle{ \cos\beta = \frac{3\sqrt{10}}{10} \\ \sin\beta = \sqrt{1-cos^{2}\beta} \\ \sin\beta = \sqrt{1-\frac{9}{10}} \\ \sin\beta=\sqrt{\frac{1}{10}} \\ \sin\beta = \frac{\sqrt{10}}{10}}\)
Teraz korzystamy ze wzoru na sinus sumy:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta) = \sin\alpha \cos\beta + \sin\beta \cos\alpha \\ \sin(\alpha+\beta) = \frac{\sqrt{5}}{5} \frac{3\sqrt{10}}{10} + \frac{\sqrt{10}}{10} \frac{2\sqrt{5}}{5} = \frac{3\sqrt{50}}{50} + \frac{2\sqrt{50}}{50} = \frac{5\sqrt{50}}{50} = \frac{25\sqrt{2}}{50} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
A niewątpliwie \(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{4} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha + \beta = \frac{\pi}{4}}\) c.b.d.o.
[ Dodano: Sro Mar 23, 2005 10:58 am ]
A teraz prosiłbym o alternatywną metodę, bez "niepotrzebnego wyliczania kątów".
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Vert-Isel / Perugia
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
Grrrr,
ano zwracam honor, oczywiście jest to rozwiązanie poprawne.
Na swoje usprawiedliwienie przyznam, że nie przyjżalem sie dokladnie zadaniu a dokladnie źle przeczytalem dane. Myślalem, że w danych wejściowych pojawia się dwukrotine sinus, a to oczywiście prowadzi do blędnych wyników....
ano zwracam honor, oczywiście jest to rozwiązanie poprawne.
Na swoje usprawiedliwienie przyznam, że nie przyjżalem sie dokladnie zadaniu a dokladnie źle przeczytalem dane. Myślalem, że w danych wejściowych pojawia się dwukrotine sinus, a to oczywiście prowadzi do blędnych wyników....
-
- Użytkownik
- Posty: 588
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
a z kąd to wiadomo?A niewątpliwie \(\displaystyle{ sinfrac{pi}{4} = frac{sqrt{2}}{2}}\), więc \(\displaystyle{ alpha + eta = frac{pi}{4}}\) c.b.d.o.