Obliczenie sin i cos
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Jork
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Obliczenie sin i cos
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt2}{2}=sin\frac{\pi}{4}=sin2\cdot \frac{\pi}{8}=2sin\frac{\pi}{8}cos\frac{\pi}{8} \\ \frac{\sqrt2}{2}=2sin\frac{\pi}{8}\sqrt{1-sin^2\frac{\pi}{8}}}\)
Po obustronnym podniesieniu do kwadratu otrzymasz równanie dwukwadratowe z niewiadomą \(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{8}}\) i rozwiązanie \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2-\sqrt2}}{2}}\)
Podobnie liczysię \(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{8}}\)
Po obustronnym podniesieniu do kwadratu otrzymasz równanie dwukwadratowe z niewiadomą \(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{8}}\) i rozwiązanie \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2-\sqrt2}}{2}}\)
Podobnie liczysię \(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{8}}\)