mam do udowodnienie coś takiego:
\(\displaystyle{ sin(\alpha)=\frac{2\cdot tg(\frac{\alpha}{2})}{1+tg^2(\frac{\alpha}{2})}}\)
i brakuje mi pomysłu bo przekształcenia nie powinny być trudne Dzianx za pomoc.
Tożsamość trygonometryczna sinusa
- sparrow_88
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Błaszki\Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Tożsamość trygonometryczna sinusa
\(\displaystyle{ \frac{2\cdot \tan(\frac{\alpha}{2})}{1+\tan^2(\frac{\alpha}{2})}=
\frac{2\cdot \frac{\sin\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\alpha}{2}}}{1 +\frac{\sin^2\frac{\alpha}{2}}{\cos^2\frac{\alpha}{2}}}=
\frac{2\cdot \frac{\sin\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\alpha}{2}}}{\frac{1}{\cos^2\frac{\alpha}{2}}}=
2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}=\sin\alpha}\)
\frac{2\cdot \frac{\sin\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\alpha}{2}}}{1 +\frac{\sin^2\frac{\alpha}{2}}{\cos^2\frac{\alpha}{2}}}=
\frac{2\cdot \frac{\sin\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\alpha}{2}}}{\frac{1}{\cos^2\frac{\alpha}{2}}}=
2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}=\sin\alpha}\)
Tożsamość trygonometryczna sinusa
\(\displaystyle{ L =\sin = \frac{\sin\alpha}{1}=\frac{\sin\alpha}{\sin^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha} = \frac {2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}}{\sin^{2}\frac{\alpha}{2}+cos^{2}\frac{\alpha}{2}}=\frac{2*\tan\frac{\alpha}{2}}{\tan^{2}\frac{\alpha}{2}+1}=P}\)
Pozdrawiam :]
Pozdrawiam :]
Ostatnio zmieniony 29 paź 2007, o 19:25 przez deshix, łącznie zmieniany 2 razy.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Tożsamość trygonometryczna sinusa
a to ciekawe.....deshix pisze:\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{1}=\frac{\sin\alpha}{\sin^{2}\alpha*\cos^{2}\alpha}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Tożsamość trygonometryczna sinusa
deshix, sorry, że się czepiam, ale po 1 - Twoje rozwiązanie jest nadal błędne:
a po 2 jeśli je poprawisz, to dostaniesz to samo, co w poście powyżej Twojej odpowiedzi...deshix pisze:\(\displaystyle{ \frac{2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}}{\sin^{2}\frac{\alpha}{2}+cos^{2}\frac{\alpha}{2}}
=\frac{2*\tan\frac{\alpha}{2}}{\tan^{2}\frac{\alpha}{2}}+1=P}\)