obliczanie funkcji cyklometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
brq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2007, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchy Las

obliczanie funkcji cyklometrycznych

Post autor: brq »

witam,
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak oblicza sie funkcje cyklometryczne -funkcje odwrotną
np.
arc cos � (wiem że wynik jest pi/3)

ale jaka jest metoda liczenia tego??
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

obliczanie funkcji cyklometrycznych

Post autor: soku11 »

Ogolnie masz:
\(\displaystyle{ y=arccosx\ \iff\ x=siny\\
x=\frac{1}{2}\\
siny=\frac{1}{2}\ \iff\ y=\frac{\pi}{3}}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ