nierwonosc i rownanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Rafix_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 31 mar 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

nierwonosc i rownanie z parametrem

Post autor: Rafix_ »

witam.

Mam problem z 2 ponizszymi zadaniami
-> \(\displaystyle{ \frac{cos^{2}2x}{cos^{2}x} >= 3tgx}\)



-> Wyznacz wszystkie wartosci parametru a, dla ktoregych rowananie \(\displaystyle{ tg{^3}x+1 = a(tg^{2}x+tgx)}\) ma 2 rozwiazania w przedziale \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

nierwonosc i rownanie z parametrem

Post autor: Lorek »

Co do 1 to odpowiednie założenia, przemnóż przez mianownik, cosinus zamień na sinus i masz kwadratowo-trygonometryczne
Rafix_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 31 mar 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

nierwonosc i rownanie z parametrem

Post autor: Rafix_ »

Dzieki za pomoc, nieronosc juz roziazalem

a co z drugim zadaniem? Jak to ruszyc? ??:
ODPOWIEDZ