Rozwiąż równanie:
b) \(\displaystyle{ (cosx - 2)(cosx + \frac{\sqrt{2}}{2}) =0}\)
c) \(\displaystyle{ tg^{2}x-1 = 0}\)
d) \(\displaystyle{ ctg^{2}x = 3}\)
Jak rozwiązać te proste równanie??
Proszę o pomoc
Z gry dziękuje
Równanie trygonometryczne
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Równanie trygonometryczne
c) korzystając ze wzoru na róznicę kwadratów
\(\displaystyle{ (\tan x +1)(\tan x -1)=0\\
\tan x =-1 \tan x =1}\)
Dalej już z górki
\(\displaystyle{ (\tan x +1)(\tan x -1)=0\\
\tan x =-1 \tan x =1}\)
Dalej już z górki
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Równanie trygonometryczne
b) Kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy zero?
Kiedy co najmnie jeden z czynników jest równy zero
\(\displaystyle{ \cos x-2=0 \cos x+ \frac{\sqrt{2}}{2}=0\\
\cos x=2 \cos x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
d)
\(\displaystyle{ \cot ^2 x =3\\
\cot x=\sqrt{3} \cot x=-\sqrt{3}}\)
Kiedy co najmnie jeden z czynników jest równy zero
\(\displaystyle{ \cos x-2=0 \cos x+ \frac{\sqrt{2}}{2}=0\\
\cos x=2 \cos x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
d)
\(\displaystyle{ \cot ^2 x =3\\
\cot x=\sqrt{3} \cot x=-\sqrt{3}}\)