Uprość wyrażenie 1/2 + cosx + cos 2x + ... + cosnx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 mar 2005, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Pomógł: 1 raz

Uprość wyrażenie 1/2 + cosx + cos 2x + ... + cosnx

Post autor: bluk »

Mam prośbe, mam takie wyrażenie:

\(\displaystyle{ W=\frac{1}{2}+\cos{x}+\cos{2x}+\cos{3x}+...+\cos{nx}}\), gdzie k=1,2,3,4...

Znalazlem wynik gdzieś w necie, ale nie wiem jak dojśc do tego.
Wynik to:

\(\displaystyle{ \large\frac{\sin{(k+\frac{1}{2})x}}{2\sin{\frac{x}{2}}}}\)

Nie wiem czy to dobrze bo to była jakaś japońska strona
Proszę o pomoc lub wskazówkę jak to uproscić.
Probówałem rozpisywać cos2x, cos3x itd., ale nie zauważyłem zależności.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Uprość wyrażenie 1/2 + cosx + cos 2x + ... + cosnx

Post autor: g »

dodaj do tego \(\displaystyle{ i}\) pomnozone przez analogiczna sume sinusow. skorzystaj ze wzoru Eulera, a potem de Moivre'a - do zsumowania bedzie tylko ciag geometryczny, na konczu trzeba bedzie wziac czesc rzeczywista.
bluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 mar 2005, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Pomógł: 1 raz

Uprość wyrażenie 1/2 + cosx + cos 2x + ... + cosnx

Post autor: bluk »

hmm a nie da sie tego zrobic inaczej ? nie na liczbach zespolonych ? moja wiedza nie jest tak rozlegla :D bo ile mnie pamiec nie myli to wzor de Moivre'a to chyba dotyczy liczb zespolonych[/code]

[ Dodano: Pon Mar 21, 2005 7:57 pm ]
eee to proste jest :) wystarczy pomnozyc razy 2sin(x/2) i pozniej skorzystac ze zwiazku 2sinxcosy=sin(x+y)+sin(x-y) a pozniej z tego ze sin(-x)=-sin(x) i sie wszystko redukuje i zostaje jeden wyraz :) ktory trzeba podzielic przez 2sin(x/2) (bo pomnozylismy przez to wczesniej :P)
eh siedzielem tyle az zrobilem :)
ODPOWIEDZ