Dowód twierdzenia z arccos i iloczynem skalarnym

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chomzee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 sty 2007, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Dowód twierdzenia z arccos i iloczynem skalarnym

Post autor: chomzee »

Jak udowodnić następujące twierdzenie:

Założenia:
\(\displaystyle{ x = ft[x_1, x_2\right], \quad {x_1}^2 + {x_2}^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ y = ft[y_1, y_2\right], \quad {y_1}^2 + {y_2}^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ z = ft[z_1, z_2\right], \quad {z_1}^2 + {z_2}^2 = 1}\)

Twierdzenie:
\(\displaystyle{ \arccos (x y) + \arccos (y z) q \pi \Longrightarrow \arccos (x z) = \arccos (x y) + \arccos (y z)}\)
ODPOWIEDZ